انقلاب رسانه های اجتماعی در استانداردهای روزنامه نگاری سنتی/ آیا همه تغییرات مثبت بوده است؟

بنفشه پورناجی: رسانه های اجتماعی طی سال های اخیر استانداردهای روزنامه نگاری را تغییر داده است. تغییراتی که هم دارای جنبه های مثبت و هم منفی بوده است. سرعت انتشار اخبار، گسترش نقش شهروند خبرنگاران، ارتباط مستقیم با مخاطبان و تغییر فرمت اخبار از متن به تصویر و صدا جزو مهم ترین مزایای رسانه های اجتماعی به شمار می رود. تغییر سرعت تکنولوژی در عرصه روزنامه نگاری به حدی است که استانداردهای روزنامه نگاری قادر به تغییرات همپای این سرعت نیست. اما این تغییرات لزوما هم مثبت نیستند. رشد اخبار جعلی، مشخص نبودن مرز نظر و گزارش خبری و خطر سوء گیری، ایجاد ابهام در تیتر مطالب با هدف صرفا جذب مخاطب از عمده چالش های روزنامه نگاری آنلاین است. در این نوشتار قصد داریم، به جنبه های مثبت و منفی این تغییرات بیشتر بپردازیم.  

  • مزایا:
  • سرعت انتشار و اهمیت فوریت

رسانه‌های اجتماعی موجب شده‌اند که سرعت انتشار اخبار بسیار افزایش یابد. روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها تحت فشار بیشتری قرار دارند تا اخبار را سریع‌تر از رقبا منتشر کنند. این فوریت می‌تواند باعث کاهش دقت در بررسی اطلاعات و افزایش احتمال انتشار اخبار نادرست شود.

  • گسترش نقش شهروند-خبرنگاران

با ظهور رسانه‌های اجتماعی، هر فرد با یک تلفن همراه هوشمند می‌تواند به عنوان یک “شهروند-خبرنگار” عمل کند. این امر باعث شده است که محتوای خبری متنوع‌تر شود، اما چالش‌هایی مانند صحت و دقت این گزارش‌ها نیز به وجود آمده است

  • ارتباط مستقیم با مخاطبان

روزنامه‌نگاران از طریق رسانه‌های اجتماعی می‌توانند، مستقیماً با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند. این موضوع می‌تواند، باعث شفافیت بیشتر شود، اما همچنین فشار بیشتری بر روزنامه‌نگاران برای جلب توجه و تعامل ایجاد می‌کند.

  • پیشرفت در تحلیل داده‌ها

از سوی دیگر، رسانه‌های اجتماعی ابزارهای تحلیلی قدرتمندی ارائه داده‌اند که به روزنامه‌نگاران کمک می‌کند تا بهتر به ترجیحات مخاطبان پی ببرند و داستان‌های جذاب‌تر ارائه دهند.

  • تغییر در فرمت ارائه اخبار

محتوا در رسانه‌های اجتماعی معمولاً کوتاه، تصویری و گاهی غیررسمی‌تر است. این باعث شده تا رسانه‌ها فرمت‌های سنتی‌تر مانند مقاله‌های بلند را به روش‌های جدیدی همچون ویدئوها، پست‌های مختصر و اینفوگرافیک تبدیل کنند.

  • مشکلات
  • افزایش تأثیر نظرات و سوگیری‌ها

در رسانه‌های اجتماعی، مرز بین نظر و گزارش خبری اغلب مبهم است. الگوریتم‌ها معمولاً محتوایی را ترجیح می‌دهند که بحث‌برانگیزتر یا احساسی‌تر باشد، که این موضوع می‌تواند استانداردهای بی‌طرفی و عینیت در روزنامه‌نگاری را تحت تأثیر قرار دهد.

  • فشار اقتصادی بر رسانه‌های سنتی

رسانه‌های اجتماعی بخش زیادی از درآمد تبلیغاتی را که زمانی به رسانه‌های سنتی اختصاص داشت، به خود جذب کرده‌اند. این موضوع باعث کاهش بودجه و منابع رسانه‌های سنتی شده و بر کیفیت روزنامه‌نگاری سنتی تأثیرمنفی گذاشته است

  • رشد اخبار جعلی و اطلاعات نادرست

رسانه‌های اجتماعی بستری برای گسترش سریع اخبار جعلی و اطلاعات نادرست شده‌اند. این موضوع فشار بیشتری بر روزنامه‌نگاران وارد می‌کند تا در گزارش‌های خود دقیق‌تر و متعهدتر به حقیقت باشند.

به طور کلی، رسانه‌های اجتماعی چشم‌انداز روزنامه‌نگاری را دموکراتیک‌تر، اما پیچیده‌تر کرده‌اند. روزنامه‌نگاران و سازمان‌های خبری باید راه‌هایی برای تطبیق با این تغییرات بیابند، در حالی که استانداردهای اصلی حرفه‌ای، مانند دقت و بی‌طرفی، را حفظ کنند.

اطلاعات این نوشتار به کمک هوش مصنوعی تدوین شده است.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *